Matrix Revisited, The (DVD) (Samenvatting)
In 1999 werd het filmkijkend publiek getrakteerd op The Matrix, een science-fiction film die geregisseerd werd door de jonge broers Andy en Larry Wachowski. The Matrix is een echte genre-topper: een zeer verrassende, intelligente, visueel prachtige, spectaculaire film, die vrijwel iedere zelfrespecterende liefhebber van het genre dan ook (meerdere malen) gezien zal hebben. De DVD-versie van The Matrix staat bekend als één van de eerste schijfjes die liet zien waartoe het medium in staat is en geldt dan ook nog steeds als referentiemateriaal op beeld- en geluidsgebied. Ook wat extra’s betreft was de DVD redelijk uitgebreid, maar toch werden bepaalde zaken te kort of zelfs helemaal niet belicht. Maar dat is nu met The Matrix Revisited verleden tijd...
Commentaar
De gebroeders Wachowski willen het complete verhaal van The Matrix gaan vertellen in drie delen. Na het grote succes van de eerste film kijken de fans dan ook watertandend uit naar het moment waarop het tweede en derde deel, die direct na elkaar zijn opgenomen, in de bioscoop zullen verschijnen (waarschijnlijk in 2003 en 2004). Om deze fans een zoethoudertje te geven voor het Lange Wachten heeft Warner The Matrix Revisited uitgebracht, een 2 uur durende documentaire die vrijwel alle aspecten van de eerste film behandelt, van pre- tot postproductie. Deze twee uren worden voornamelijk gevuld met interviews met de betrokkenen (regisseurs, acteurs, producer, editor, music supervisor, director of photography, enz.) en opnames achter de schermen. In het begin van de documentaire is het informatiegehalte nogal laag, maar gaandeweg verbetert dit en krijgt de kijker veel interessante zaken te zien en te horen. Zoals de diverse problemen die bij de productie opdoken. Zo komen we bijvoorbeeld te weten dat de vechtscènes bijna geen doorgang konden vinden omdat Keanu Reeves vóór de opnames een nekoperatie had moeten ondergaan. Hij wilde echter kostte wat kost meetrainen en doet dit dus ook, met een nekband om. Wat een toewijding! De kijker krijgt veel fragmenten over de zware vier maanden durende vechttraining te zien, die de uitputtende voorbereiding van de cast tonen (inclusief blauwe plekken en gekneusde enkels). Na het zien van de documentaire zal menig kijker dan ook met meer respect naar de acteurs kijken dan voorheen. Dit is echter slechts het topje van de ijsberg wat informatie betreft, verder komen namelijk ook de kostuums, de storyboards, het setontwerp en vele andere zaken aan bod. Veel van deze informatie is compleet nieuw. Gelukkig krijgt men dus andere dingen te zien dan bij de extra’s op de originele Matrix-DVD. (Als gevolg worden bijvoorbeeld de visuele special effects en het fenomeen Bullit-time slechts kort behandeld.) Al met al is The Matrix Revisited dus een uitstekende documentaire, die voor de fans verplichte kost is!
Om verwarring te voorkomen: De DVD van The Matrix Revisited bevat dus NIET de film The Matrix, maar enkel en alleen de documentaire (plus een aantal extra’s). Men heeft bij Warner besloten om The Matrix Revisited als losse DVD uit te brengen, in plaats van deze te combineren met de film en er vervolgens de noemer Special Edition, Ultimate Edition, Collector’s Edition of iets dergelijks op te plakken. Degenen die de oorspronkelijke DVD in hun bezit hebben hoeven nu dus niet nogmaals het volle pond neer te tellen voor een uitgebreidere DVD van de film. Ook aan de mensen die The Matrix nog niet in hun bezit hebben (schaam je...) is gedacht, aangezien tevens een box-set is uitgebracht met daarin zowel de DVD’s van The Matrix als The Matrix Revisited.
Techniek en extra's
Beeldkwaliteit
De beeldkwaliteit van The Matrix Revisited varieert nogal. Het beeld van de meeste interviews is dik in orde (redelijk goede scherpte, helderheid en contrast) maar het “achter de schermen”-materiaal is vaak wat minder goed. Dit is echter niet meer dan logisch, aangezien die fragmenten ook met gebrekkige apparatuur zijn opgenomen. De beeldverhouding van 1.33:1 is niet echt toegespitst op het breedbeeld home-theater-gevoel, maar aangezien we hier met een documentaire te maken hebben kan dit minpuntje door de vingers gezien worden. Verder is de actie op het scherm prima te volgen en heeft het, afgezien van een aantal aliasing-artefacten en wat zichtbare filmgrain, weinig tekortkomingen. De Nederlandse ondertiteling is goed te lezen, de laagovergang is goed geplaatst en The Matrix Revisited is prima verspreid over een ruime 33 tracks. Over het algemeen heeft The Matrix Revisited dus een heel behoorlijke beeldkwaliteit, die echter (logischerwijs) niet vergeleken kan worden met die van moderne big-budget bioscoopfilms op DVD.
Geluidskwaliteit
Het geluid van de documentaire staat in Dolby Digital 5.1-formaat (384kb/s) op het schijfje. Het is echter alleen een 5.1-track in naam, aangezien niet alle beschikbare kanalen gebruikt worden. Tijdens de documentaire horen we namelijk uit slechts uit de drie voorkanalen en de subwoofer geluid komen, waardoor het in essentie een 3.1-audiospoor is. Gezien het documentaire karakter is dit niet geheel onverwacht (het is immers geen grote spektakelfilm), maar desalniettemin toch een beetje teleurstellend. Veel van de fragmenten van The Matrix Revisited worden namelijk ondersteund door muziek, die men toch op zijn minst naar de surroundspeakers had kunnen sturen. Maar goed, The Matrix Revisited draait voornamelijk om de dialogen en deze komen gelukkig altijd prima verstaanbaar uit de center-luidspreker. Verder worden de linker- en rechterspeaker gebruikt voor de eerder genoemde muziek, en treedt de subwoofer voornamelijk in werking als ondersteuning van de lage tonen in deze muziek. Al met al dus een functionele, maar weinig spectaculaire geluidskwaliteit.
Extra's
De eenvoudige menu’s van deze DVD bestaan uit plaatjes met de verhouding 1.78:1. Onder de optie “Go Further” zal de kijker een klein aantal extra’s terugvinden. Al deze extra’s hebben beeldverhouding 1.33:1 met DD 2.0-geluid en zijn niet Nederlands ondertiteld (foei, Warner!).
Aangezien de cover vermeld dat we een “exclusieve vooruitblik op The Matrix 2 en 3” krijgen, zijn de verwachtingen voor de extra met de titel “What’s to Come?” hoog gespannen. Mensen die een trailer of fragmenten van beide vervolgen verwachten zullen echter bedrogen uitkomen. Men krijgt namelijk slechts een korte blik achter de schermen te zien (met een duur van ongeveer 3 minuten) van onder meer de vechttraining en een autoachtervolging, en terloops wordt nog even het toekomstige computerspel behandeld. Wel leuk om een keer te bekijken, maar slechts weinig informatief. Eigenlijk niet meer dan het spreekwoordelijke Tipje van de Sluier.
Hetzelfde geldt voor “What is Animatrix?”, een korte featurette (5 min.) over het Matrix-animatieproject. Veel bekende Japanse animatielegendes hebben hun medewerking verleend aan dit project, dat in de nabije toekomst in de vorm van vijf korte films zal verschijnen. Achter op de cover worden “beelden van een verbluffende geanimeerde versie” van The Matrix beloofd, maar veel verder dan enkele conceptschetsjes komt het helaas niet.
“Whatisthematrix.com?” is een soort van reclamefilmpje voor de website van The Matrix. Producent Joel Silver verteld hoe geweldig de site wel niet is in vergelijking tot andere filmsites. Hij heeft daarin wel een beetje gelijk, maar dit neemt niet weg dat deze “featurette” van ongeveer anderhalve minuut een weinig boeiende aanvulling is.
De featurette met de lange titel “The Dance of the Master: Yuen Wo Ping’s Blocking Tapes” bestaat uit ruwe proefversies van de grote vechtscènes in de film (Dojo Fight, Subway Fight, Government Lobby), uitgevoerd door Oosterse vechtsportspecialisten. Deze “Blocking Tapes” dienden om een idee te krijgen hoe de scène er in de uiteindelijke film uit zou moeten zien. Dit is een erg inzichtelijke aanvulling op de film, die een uitstekend voorbeeld geeft van de nauwkeurige planning.
De volgende extra heeft “The Bathroom Fight and Wet Wall” als titel. Hierin wordt de kijker een blik getoond achter de schermen bij het gevecht in de badkamer, gecombineerd met korte interviewfragmenten. Qua vorm en opzet lijkt deze toevoeging rechtstreeks uit de documentaire te komen, en het is dus een beetje vreemd dat deze niet daarin opgenomen is. Met een duur van slechts 3 minuten niet de meest uitgebreide extra, maar toch het bekijken waard.
In “The True Followers” krijgt de kijker zo’n 5 minuten aan korte interviews met (Amerikaanse) fans te zien. Er komen een aantal vreemde figuren en opvattingen voorbij. Bijvoorbeeld een vrouw die meent dat haar leven als gevolg van het zien van The Matrix op onverklaarbare wijze positief is veranderd, waarna ze zo’n 35 keer naar de bioscoop is gegaan... Ook het fenomeen van “fan-fiction”, door de fans geschreven verhalen die gebruik maken van de setting of het fenomeen van de betreffende film, wordt kort belicht. Een beetje een vreemde toevoeging.
De laatste “officiële” extra draagt de naam “But Wait – There’s More” en is een 3 minuten durende compilatie van diverse “achter de schermen”-fragmentjes op muziek.
Wie de DVD in de speler van PC stopt, kan na het installeren van de elementaire interActual-speler rechtstreeks doorklikken naar de internetpagina’s van The Matrix en Warner. Niet bepaald een waardevolle toevoeging.
Tenslotte bevat het schijfje een aantal verborgen extra’s (“Easter Eggs”), die door een beetje rond te zoeken eenvoudig te vinden zijn. Wie zelf niet wil zoeken kan uiteraard ook op de Easter Egg-pagina van DVD.nl terecht.
Dit lijkt een hele lijst met extra’s (die variëren van boeiend tot minder boeiend), maar in de praktijk zullen deze je slechts een klein half uurtje bezighouden. De verborgen toevoegingen weten deze tijd wat op te rekken, maar kunnen niet verhullen dat het totaalpakket enigszins tegenvalt.
Conclusie
Wat beeld en geluid betreft heeft de DVD van The Matrix Revisited weinig bijzonders te bieden. Maar goed, vrijwel niemand zal de DVD om deze reden in de schappen laten staan. De geboden informatie zal namelijk de belangrijkste drijfveer zijn van mogelijke kopers van dit schijfje. Hierin is de DVD dan ook een echte uitblinker: de diepgaande documentaire brengt zeer veel boeiende zaken aan het licht en slaagt aldus prima in het weergeven van het verloop van het complete productieproces. Het enige nadeel wordt gevormd door de matige extra’s, en wat meer informatie over het toekomstige tweede en derde deel zou ook niet misstaan hebben. Toch is The Matrix Revisited voor alle filmliefhebbers zonder meer interessant om een keer te bekijken. Of de DVD echter de aanschaf waard is hangt ervan af of je een enorme fan van The Matrix bent of niet. Voor de echte Matrix-fanaten (die de documentaire meerdere keren zullen willen zien) is het zeker een verplichte aanschaf, maar anderen doen er goed aan om de DVD eerst een keer te huren.
Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Entertainment.
Filmspecs
Regisseur
Acteurs
Medium | DVD |
---|---|
Regio | 2 |
Jaar | ["2001"] |
Speelduur | ["123"] |
Verpakking | Snapper |
Beeldverhouding | 1.33:1 |
Geluidssporen | Dolby Digital 5.1 - Engels |
Ondertiteling | Nederlands, Engels, Frans, En vele andere, Duits |
Uitgever | Warner Home Entertainment |
EAN | ["-"] |
Extra's
- ["What is Animatrix? (5 min)\nWhatisthematrix.com? (1 min)\nWhat is to come? (3 min)\nYuen Wo Ping’s Blocking Tapes (6 min)\nThe True Followers (5 min)\nThe Bathroom Fight and Wet Wall (3 min)\nBut Wait – There’s More (3 min)\nPC DVD-rom features"]