Cambridge Audio CXR200 A/V Receiver - Review (Cambridge Audio CXR200 A/V Receiver - Review)
Ik ontving de Cambridge Audio CXR200 A/V receiver om deze te onderwerpen aan een review. Het is een zware jongen die in stereo 200 watt per kanaal levert bij 6 Ohm. Dat is een fors vermogen. Komt dit vermogen ook goed uit de verf? Je leest erover in de review van de Cambridge Audio CXR200.
Cambridge Audio – Al bijna 50 jaar Britse topkwaliteit
In 1969 werd het Britse Cambridge Audio opgericht. Zij hadden destijds maar één doel voor ogen; een zo natuurlijk en eerlijk mogelijke weergave van muziek. In hetzelfde jaar bracht Cambridge Audio hun eerste stereo-versterker op de markt: de P40. Dit was het startpunt voor het succesverhaal van Cambridge Audio en eind 2015 kwam men met de CXR120 A/V receiver en de in deze review besproken, krachtigere CXR200 A/V receiver kwam begin 2016 op de markt.
Cambridge Audio CXR200 – Een krachtpatser
Met de CXR200 heeft Cambridge Audio een echte powerhouse neergezet. Het is een A/B versterker en door het gebruik van een ringkerntransformator presteert de voeding efficiënt en zonder nare bijgeluiden zoals gesuis of gebrom. Ook heeft een ringkerntrafo de goede eigenschap dat ze goed met pieken en dalen in het signaal om kunnen gaan. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat ook de wat lastigere speakers goed aan te sturen zijn. Al met al vormt de Cambridge Audio CXR200 een prima basis voor menig thuisbioscoop.
Cambridge Audio CXR200 – Beauty and the Brains
De CXR200 is een mooi apparaat om te zien. De afwerking is van hoge kwaliteit en het geborstelde aluminium front van de receiver is niet overvol met allerlei knopjes of klepjes. In het midden van het front zit een matrix dot display waarop de meest relevante informatie wordt getoond. Qua uitstraling zit het dus allemaal wel goed.
De binnenkant en achterkant mogen er ook zijn. Er zitten 8 HDMI-inputs op en 2 HDMI-outputs. 6 van de 8 HDMI-inputs zijn van het type 2.0 en twee stuks zijn van het type 1.4. DE CXR200 schaalt het beeld op tot 4K indien gewenst en er is volledige HDCP 2.2 ondersteuning zodat je er je UHD Blu-ray speler op aan kunt sluiten. Het enige wat helaas mist op deze, toch alweer ruim een jaar oude receiver, is support voor HDR en dat is een gemis gezien de ontwikkelingen op dit vlak.
Verder vinden we nog 2 coaxiale digitale ingangen en 4 optische digitale ingangen terug evenals een analoge 7.1 ingang. Een LAN-poort ontbreekt ook niet, maar met de meegeleverde WiFi-antenne kun je de receiver ook draadloos aan je netwerk hangen. Verder is een bluetooth-ontvanger optioneel. Jammer dat deze er niet standaard bij zit. Ook ondersteunt de CXR200 Spotify Connect. Hiervoor is wel een betaald abonnement voor deze dienst vereist.
Via de USB-input aan de voorzijde en via de Cambridge Connect app op je smartphone, kun je diverse audiobestanden afspelen. Zo ondersteunt de CXR200 het afspelen van ALAC, WAV, FLAC, AIFF, WMA, MP3, AAC, HE AAC, AAC+, OGG Vorbis (16-24 bit, 11.025-192kHz) en via HDMI wordt ook nog eens DSD ondersteund.
Qua filmaudio vinden we ondersteuning voor Dolby Digital, DTS, Dolby TrueHD en DTS Master Audio. Ondanks de mogelijkheid om hoogtekanalen aan te sturen met de CXR200 ontbreekt de ondersteuning van de bekende 3D-audio formaten Dolby Atmos en DTS:X.
Het aansluiten en instellen
Het aansluiten van een receiver is tegenwoordig niet meer zo ingewikkeld met HDMI. Daarnaast gebruik ik speakerkabels met banaanpluggen, dus ook dat onderdeel is in een mum van tijd geregeld.
Het instellen van de CXR200 is ook relatief eenvoudig. Er wordt een net, maar wat saai menu getoond op je televisie via de HDMI-uitgang. Hier kun je de instellingen per ingang maken, ingangen hernoemen en toewijzen en de speakerinstellingen doen. Er zit ook een microfoon bij om de luidsprekerniveaus automatisch af te stellen. Dit is een vrij rechttoe rechtaan proces wat de geluidsniveaus instelt, maar ook het formaat speaker bepaalt en de afstand van de speakers tot de luisterpositie. Er vindt geen room correction plaats en er is geen equalizer aanwezig om per speaker instellingen te wijzigen. Wel kun je per input de bas en hoge tonen nog wat bijstellen, maar dat is het wel qua geluidsaanpassingen. Iets wat ik gezien de visie van Cambridge Audio kan begrijpen, maar ik als consument vind het erg jammer dat ik niet meer controle heb over hoe ik het geluid wil instellen.
Luisteren naar de Cambridge Audio CXR200
Als het op het geluid van films aankomt dat laat de CXR200 een transparant en helder geluid horen. De CXR200 brengt geen warme klank voort en dat kan in combinatie met sommige speakers geen fijn resultaat tot gevolg hebben. Ik heb er Paradigm Monitor v7 speakers op aangesloten en speakers uit de ELAC Uni-Fi serie. Beide speakerseries hebben aluminium conussen wat het wat scherpe randje juist alleen maar kan versterken in de middentonen.
De ELAC speakers klonken in combinatie met de CXR200 erg goed, maar de Paradigm Monitor speakers vormden een minder gelukkig huwelijk met de CXR200. Omdat ik alleen de hoge tonen wat kan aanpassen op de receiver en geen uitgebreide equalizer tot mijn beschikking heb, krijg ik het niet prettig klinkend. Dat maakt het lastig een goed bij de CXR200 passend speakermerk te vinden. Ik denk dat speakers van bijvoorbeeld Dali er een goede combinatie mee kunnen zijn, maar dat is voor nu gissen.
Buiten dit feit presteert de Cambridge Audio CXR200 zeker naar behoren. Hij produceert een enorm krachtig en gedetailleerd geluid. Met de juiste speakers wordt het geluid ook nergens vermoeiend en de CXR200 zelf lijkt ook onvermoeibaar. Met deze versterker kun je gerust wat grotere speakers aansturen om zo een grotere ruimte dan mijn huiskamer te vullen. Dat vormt geen enkel probleem.
De ruimtelijke plaatsing van het geluid is goed, maar niet het beste wat ik tot nu toe heb gehoord. Ik vermoed dat dit door het ontbreken van enige vorm van room correction komt. Het geluid is daardoor niet homogeen. Wel qua volume, maar niet wat frequentiecurve betreft. Je kunt zogezegd makkelijk pinpointen waar geluiden vandaan komen. Het geluid wordt als het ware niet echt in de ruimte geplaatst. Het is dus echt belangrijk om al je speakers in je home cinema opstelling van hetzelfde merk en het liefst dezelfde serie van dat merk te nemen als je deze receiver zou aanschaffen.
In stereo is het een heel ander verhaal. Bij het luisteren van muziek in stereo valt de controle positief op. Bij muziek wil ik juist zo veel mogelijk het origineel horen en dat doet de Cambridge Audio CXR200 met verve. De stereospreiding is mooi breed en de transparantie van het geluid is van een hoog niveau. Muziek met grote volumeverschillen, zoals je in sommige klassieke muziek tegenkomt, wordt heerlijk energiek en gecontroleerd weergegeven. Het lijkt wel de omgekeerde wereld; een A/V receiver die in stereo beter presteert dan in surround, maar het is echt zo. Deze receiver legt de foutjes en zwaktes in een geluidsopname soms pijnlijk bloot en zo wil ik het ook horen. De opname zelf is nu de beperkende factor en niet de versterker.
Conclusie
De Cambridge Audio CXR200 is zeker geen slechte receiver. Integendeel, hij presteert bij het weergeven van muziek bovengemiddeld goed. Ik zou echter wat meer controle willen over de geluidsbalans behalve alleen het aanpassen van de bas en treble. Klein puntje van kritiek is dat ik regelmatig last had van HDMI-handshake problemen. Ik had verwacht dat, nu de CXR200 al ruim een jaar op de markt is, dit wel zou zijn opgelost met de firmware updates. Onder aan de streep zou je met de aanschaf van de Cambridge Audio CXR200 absoluut geen slechte koop doen, maar besef je wel dat hij niet helemaal futureproof is doordat ondersteuning voor HDR en 3D-audioformaten ontbreekt. Met de aankoopprijs van €1.999,00 in het achterhoofd kan ik wel met zekerheid zeggen dat er betere receivers op de markt zijn, maar desalniettemin is de Cambridge Audo CXR200 een 4-sterren beoordeling meer dan waard!
Pluspunten:
- Mooi afgewerkt
- Veel vermogen
- Ondersteunt veel audioformaten via USB of netwerk
- Spotify Connect
- Uitstekende prestaties in stereo
Minpunten:
- Geen equalizer of room correction
- HDMI-handshake problemen
- Geen ondersteuning voor HDR
De Cambridge Audio CXR200 A/V receiver is voor deze review beschikbaar gesteld door Dimex Reference Audio Equipment BV